Van Schoolbank tot Virtual Reality
Onze ambitie om te leren is een van de dingen die ons als mensheid verder heeft gebracht. Door de eeuwen heen hebben we de methoden en middelen waarmee we leerden constant zien ontwikkelen. Waar men vroeger in de leer ging bij een (groot)meester, veranderde dat naar klassikaal onderwijs. Nu, anno 2025, zien we een breed scala aan digitale en interactieve leermethoden hun entree maken in het onderwijs. In deze blog vertellen we je meer over deze evolutie en vergelijken we traditionele leermethoden van vroeger met moderne alternatieven van nu.
Vroeger, toen een sandwich nog gewoon een boterham was…
In het verleden was leren grotendeels afhankelijk van fysieke aanwezigheid en directe interactie met een docent of leermeester. Schoolboeken, klassikale lessen en meester/gezelrelaties waren de standaard. Hoewel deze methoden effectief waren binnen de tijdsgeest, kunnen we ons vandaag de dag niet voorstellen dat dit de enige manier van leren is. We hebben simpelweg niet genoeg mensen/leermeesters, noch de mogelijkheid om dit voor ieder beroep aan te bieden.
Daarnaast was leren vaak statisch: de inhoud van de lessen veranderde niet snel en leerlingen waren afhankelijk van de uitleg van de docent. Ook dit is iets wat vandaag de dag bijna onmogelijk is. De wereld verandert op een rap tempo: een tempo dat iedere dag lijkt toe te nemen. We moeten dus snel en effectief leren om de vraag naar kennis en vakkundigheid te kunnen blijven leveren.
Leren door de generaties heen
Elke generatie heeft zijn eigen manier van leren die beïnvloed wordt door de technologie en methoden die in hun tijd beschikbaar zijn. Babyboomers (geboren tussen 1946 en 1964) groeiden op met traditionele leermethoden zoals boeken en klassikale lessen, en waarderen gestructureerd onderwijs met directe instructie. Generatie X (1965-1980) zag de opkomst van computers en e-learning, wat hen meer zelfstandig en flexibel maakte in hun leerproces. Millennials (1981-1996) omarmen digitale leermiddelen zoals online cursussen en interactieve software, terwijl Generatie Z (1997-2012) gewend is aan mobiele technologie, video-tutorials en gamification. De nieuwste generatie Alpha (2013 en later) groeit op met VR, AI en gepersonaliseerd leren, waardoor leren steeds meer op maat en interactief wordt.
Leren in de digitale tijd: meer flexibiliteit en personalisatie
De opkomst van technologie heeft de manier waarop we leren ingrijpend veranderd. Studenten en werknemers hebben vandaag de dag toegang tot een breed aanbod aan leermiddelen die flexibiliteit, interactie en maatwerk mogelijk maken. Dit betekent dat verschillende leerstijlen (zoals visueel, auditief of kinesthetisch leren) beter gefaciliteerd kunnen worden. Drie van de meest innovatieve leermiddelen die je bij StudioXR en Innovam regelmatig terug ziet komen, zijn:
Web Based Training (WBT)
Web Based Training (WBT) verwijst naar online leermodules die zelfstandig kunnen worden gevolgd. Dit kunnen interactieve e-learnings zijn met video’s, quizzen en simulaties, of zelfs nijgen naar XR pakketten. Hierover vertellen we later nog meer.
De voordelen van WBT’s zijn moeilijk te missen. Deelnemers kunnen leren in hun eigen tempo en op elk moment. Tevens verhogen interactieve elementen ook de betrokkenheid. Ook voor trainers en facilitators is het een prettige manier van werken. De lesmaterialen zijn namelijk makkelijk aan te passen en up-to-date te houden.
WBT’s zijn ideaal voor werknemers die bijscholing nodig hebben, studenten die extra uitleg zoeken of autodidacten die hun kennis willen uitbreiden zonder fysieke lessen te volgen.
Virtual Classrooms
Een Virtual Classroom is een digitale leeromgeving waarin een docent en studenten live kunnen communiceren via videoconferenties, chat en gedeelde documenten.
We zien daarbij dat de interactie van een fysieke klas nog de basis vormt van de lesmethode, maar dat deze gecombineerd wordt met de flexibiliteit van online leren. Deelnemers en trainers kunnen direct vragen aan elkaar stellen en er is zelfs een mogelijkheid om in groepen met elkaar samen te werken in zogenaamde ‘breakout rooms’.
Virtual Classrooms zijn perfect voor cursussen die een begeleide aanpak vereisen, zoals taalonderwijs, academische vakken en bedrijfstrainingen.
Virtual Reality en Extended Reality (VR/XR)
VR en XR brengen leren naar een geheel nieuw niveau door een leerervaring waarin men volledig ondergedompeld wordt in het onderwerp te bieden. VR plaatst gebruikers in een volledig digitale wereld, terwijl XR (Extended Reality) fysieke en digitale elementen combineert.
Zo kan een deelnemer hands-on training zonder fysieke risico’s (zoals medische- of technische trainingen) ervaren, en blijft door levensechte simulaties de leerstof veel beter hangen. De hoge mate van betrokkenheid zorgt ervoor dat men écht bezig is met les en dus een veel hoger leerrendement kan halen.
VR/XR is zeer geschikt voor beroepen waar praktijkervaring cruciaal is. Denk hierbij aan piloten, artsen of (auto)technici. Ook in het onderwijs wordt het steeds vaker ingezet voor bijvoorbeeld geschiedenislessen waarbij studenten door het oude Rome kunnen lopen.
Het leren van nu
Leren is geëvolueerd van eenzijdige kennisoverdracht naar een interactieve en gepersonaliseerde ervaring. Dankzij onder andere Web Based Training, Virtual Classrooms en VR/XR kunnen verschillende leerstijlen beter worden ondersteund en kan iedereen op zijn eigen manier en tempo leren. Waar vroeger de schoolbanken en leermeesterschap de enige opties waren, hebben we nu de vrijheid om altijd en overal nieuwe vaardigheden op te doen. Dit maakt leren niet alleen effectiever, maar ook leuker en toegankelijker dan ooit tevoren.
Wil jij weten hoe we dat voor jouw projecten tot stand kunnen brengen? Maak dan vandaag nog een afspraak met ons. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.
Wil jij het ook beleven?
StudioXR nodigt je van harte uit om de mogelijkheden te komen ervaren onder het genot van een kop koffie of thee.