Leren met elkaar is leren van elkaar!
Samenwerken met iemand uit een andere generatie – dat klinkt voor sommigen als een uitdaging, maar voor Nina (24) en Maaike (52) is het vooral een verrijking. De één is bevlogen, creatief en volop in ontwikkeling, de ander is ervaren, nieuwsgierig en altijd bereid om nieuwe technologieën te omarmen. In hun samenwerking draait het niet om leeftijd, maar om openheid en de bereidheid om van elkaar te leren.
Leeftijd en leergierigheid staan zelden in verhouding tot elkaar
Nina werkt nu twee jaar als 3D artist bij StudioXR en is een echte creatieve duizendpoot. Ze vertelt enthousiast dat ze houdt van afwisseling en zoekt naar uitdagingen in alledaagse creatieve dingen. Als leergierig talent ziet ze overal kansen om haar vaardigheden te verbeteren en nieuwe dingen te ontdekken. Maar er is één ding waar ze niet in gelooft: het idee dat alleen oudere mensen kennis kunnen overdragen.
“Waarom zou je alleen van ouderen leren? Je leert van mensen die openstaan om kennis te delen en ergens goed in zijn, ongeacht hun leeftijd. Als we dat stigma loslaten, kunnen we allemaal groeien.”
Beter worden door les te geven en/of krijgen
Maaike, die al meer dan twintig jaar bij Innovam werkt, ziet dat net zo. Hoewel ze ruime ervaring heeft in haar vakgebied, blijft ze nieuwsgierig naar nieuwe technieken. Daarom besloot ze Photoshop te leren – en Nina was de perfecte persoon om haar te begeleiden.
“Technologie heeft in de afgelopen decennia zoveel veranderd. Ik heb gezien hoe digitalisering werkprocessen efficiënter heeft gemaakt. Als je snapt wat het nut ergens van is, word je vanzelf gemotiveerd om te leren. Photoshop is voor mij een waardevolle aanvulling.”
Wat deze samenwerking zo bijzonder maakt, is dat het niet voelt als een eenrichtingsverkeer. Nina helpt Maaike bij het leren van een programma, maar tegelijkertijd zorgt deze kennisoverdracht dat iedereen scherp en kritisch blijft kijken naar eigen workflows en inzichten.
Voor Nina voelt het begeleiden van Maaike niet als een extra belasting. Sommige mensen zouden misschien denken dat het mijn productiviteit beïnvloedt, maar zo zie ik dat niet, aldus Nina. Natuurlijk kost het tijd, maar het is vooral de investering in een collega die zij belangrijker vindt dan een uurtje weglopen van haar eigen taken. Bovendien helpt het haar om bewuster na te denken over haar eigen workflows, dus die tijd, zegt Nina, verdient zichzelf wel weer terug.
Maaike beaamt dat.
“Het fijne is dat ik al een basis had in Photoshop, dus we konden direct de diepte in. Dat maakt het voor ons allebei interessanter en makkelijker om concrete doelen te stellen.”
Leergierigheid zit niet in leeftijd
Is leeftijd dan helemaal geen factor? Voor mij niet, zegt Nina resoluut. Voor haar had Maaike had net zo goed een jonge collega kunnen zijn. Wat telt, aldus Nina, is of iemand openstaat voor een leerproces. Alleen dat maakt echt een verschil
Volgens Nina speelt de werkplek zelf ook een rol in hoe leergierig iemand is. Zij heeft het gevoel dat plekken die omringd zijn door jonge collega’s sneller nieuwe media en technologieën oppikken op dan wanneer er vooral met oudere mensen wordt gewerkt. Ze denkt dat de omgeving waarin men zich bevindt veel invloed heeft op hoe snel men met veranderingen meebeweegt.
Voor Maaike is dat herkenbaar. Zij ziet het in haar eigen loopbaan terug.
“De wereld verandert en wij veranderen mee. Soms uit noodzaak, soms uit nieuwsgierigheid, maar altijd omdat het ons helpt om beter te worden in wat we doen. Daarom is het belangrijk om elkaar scherp te houden, zodat we niet vastroesten in oude gewoontes.”
Samen het wiel opnieuw uitvinden
Uiteindelijk draait het niet om jong versus oud, maar om de bereidheid om samen te werken. Zowel Nina als Maaike zien dat de generatiekloof in de praktijk weinig betekenis heeft.
“Wat echt telt, is respect voor elkaar. Het is goed om te beseffen dat de manier waarop we opgroeien invloed heeft op onze interesses en nieuwsgierigheid, maar dat betekent niet dat oudere of jongere generaties per definitie minder kunnen leren. Iedereen heeft iets te bieden.”
Maaike knikt instemmend. Zij vindt ook dat jongeren een frisse blik met zich mee brengen en collega’s scherp houden. Tegelijkertijd kunnen wij met onze ervaring laten zien wat in het verleden wel en niet heeft gewerkt.
“Het gaat erom dat we het wiel samen opnieuw uitvinden, met respect voor de leerprocessen die we eerder al hebben doorlopen.”
De boodschap van Nina en Maaike is duidelijk: het maakt niet uit hoe oud je bent, zolang je bereid bent om te leren. Laat generatievooroordelen los, wees nieuwsgierig en help elkaar groeien. Want uiteindelijk worden we daar allemaal beter van. Wil jij weten hoe zich dat bij ons in de praktijk uit? Zorg er dan voor dat je ons en onze wekelijkse blog volgt. Wil je het van dichtbij beleven? Maak dan vandaag nog een afspraak.
Wil jij het ook beleven?
StudioXR nodigt je van harte uit om de mogelijkheden te komen ervaren onder het genot van een kop koffie of thee.