studio xr blog omslag ruard legt uit

AI in interactieve apps: slimme assistenten met echte meerwaarde

Door Sandra De Waard
AI | AR | Media mbt XR | VR | XR
08-05-2025

AI in interactieve apps: slimme assistenten

AI in interactieve apps is allang geen toekomstgeluid meer. In steeds meer sectoren wordt AI op slimme manieren ingezet, en ook in de wereld van interactieve applicaties en game development zie je de technologie steeds verder uitkristalliseren. Een voorbeeld hiervan komt van onze eigen Senior Developer/Programmeur Ruard Veerman, die een innovatieve AI-Assistent binnen een Unity-app bedacht. Zijn doel? Gebruikers sneller en gemakkelijker toegang geven tot specifieke informatie – in hun eigen taal en met behulp van data die rechtstreeks uit de app zelf komt. We spraken met Ruard over zijn werkwijze, de uitdagingen, en hoe hij de toekomst van AI in softwareontwikkeling ziet.

AI die de context snapt

De AI-Assistent waar Ruard aan werkte is ontwikkeld binnen Unity; een veelgebruikte engine voor het bouwen van games en interactieve apps. Het AI-systeem achter de assistent is gebaseerd op “OpenAI Assistants”, een experimenteel platform dat gebouwd is op ChatGPT-technologie, en is ontworpen om context-specifieke vragen van gebruikers te beantwoorden aan de hand van zelf aangeleverde informatie.

De kracht van deze AI in interactieve apps zit hem vooral in het feit dat de AI getraind is op data die volledig op maat en relevant is. Voor de leken onder ons, kun je dit proces als volgt omschrijven: bij een vraag over auto’s, zal de assistent dus niet eerst gaan zoeken in globale weermodellen of make-up ingrediënten. In plaats daarvan zal de AI gaan zoeken in data die rechtstreeks is gekoppeld aan de app waarin hij geïntegreerd is. In een app voor auto’s betekent het dat die data bestaat uit bijvoorbeeld handleidingen, productspecificaties, of informatieve documenten die door de opdrachtgever zelf worden aangeleverd. Hierdoor is het mogelijk om een assistent te creëren die écht weet waar hij het over heeft, in plaats van een generieke AI die vaag blijft.

“Het idee was om een systeem te bouwen waarmee mensen binnen een app direct antwoord krijgen op hun vragen, op basis van de inhoud van die app. Een soort ingebouwde gids dus, die begrijpt waar de gebruiker zich bevindt en wat er, zonder data buiten  de app te scrapen, beschikbaar is aan informatie.”

Ruard Veerman

Developer, StudioXR

Van wens naar werkende oplossing

Voordat de daadwerkelijke ontwikkeling begon, was er eerst onderzoek nodig naar de beste aanpak. Alles begon met een duidelijke vraag van de opdrachtgever: hoe kunnen we gebruikers op een eenvoudige manier toegang geven tot complexe, inhoudelijke informatie?

De opdrachtgever wilde vooral weten of we een systeem konden maken waarin hun eigen data verwerkt werd, zodat de antwoorden relevant zijn voor hun specifieke app, legt Ruard uit. Dat klinkt logisch, maar bleek technisch gezien nog best een uitdaging. Aanvankelijk werd gekeken naar Sentis, een AI-integratie die speciaal voor Unity is ontwikkeld. Toch kwam Ruard er al snel achter dat het integreren van eigen datasets met een LLM (Large Language Model) binnen Sentis vrij tijdrovend en kostbaar was. Bovendien waren de antwoorden die eruit kwamen vrij statisch.

Die beperkingen leidden tot het verkennen van alternatieven, waaronder OpenAI ChatGPT-4. Daar stuitte Ruard op het beta-programma “OpenAI Assistants”, dat precies bood wat hij nodig had. Deze tool maakte het mogelijk om eenvoudig documenten zoals PDF’s, PowerPoints of tekstbestanden aan een AI toe te voegen.

“Ik heb toen een klein testje in Unity geschreven om met deze OpenAI-feature te communiceren. Daaruit bleek al vrij snel dat de antwoorden die we terugkregen precies waren wat we zochten.”

Ruard Veerman

Veiligheid online

Een van de weinige technische problemen waar Ruard tegenaan liep, had te maken met veiligheid. Om te communiceren met OpenAI heb je een unieke API-sleutel nodig, die je niet zomaar in een Unity-platform mag stoppen. De reden: alle tekstuele informatie in een app is te achterhalen, en dus ook zo’n sleutel.

Je wil niet dat die sleutel publiek beschikbaar is, legt Ruard uit. In principe zou je die uit het platform kunnen halen en dan kan iedereen op jouw kosten gebruik maken van de service.

De oplossing? Een zogenaamde relay server. Dat is een externe server die als tussenstation fungeert tussen de Unity-app en OpenAI. De sleutel staat veilig op de server en wordt niet zichtbaar voor de eindgebruiker. Op die manier wordt alles veilig én blijft de verbinding met OpenAI goed werken.

AI als aanvulling, niet als vervanging

Als developer is Ruard positief over het gebruik van AI in de branche, maar hij houdt ook beide benen op de grond. Voor hem is AI in interactieve apps vooral een extra hulpmiddel in de gereedschapskist, geen wondermiddel.

Uiteindelijk is het niet de Artificial Intelligence uit de films; het kan (nog…?) niet echt denken of creëren, zegt hij, maar het is wel ontzettend handig als je snel informatie wilt ophalen, of code-snippets nodig hebt.

Volgens Ruard is dat ook precies waar de kracht ligt van dit soort tools: in het versnellen van bestaande processen. Developers kunnen sneller prototypen, kleine testprojecten opzetten of uitleg vragen over bepaalde programmeerproblemen.

Maar er is ook een keerzijde:

“Als je alles zonder lezen of begrijpen blijft kopiëren en plakken dan loopt je project uiteindelijk alsnog in het honderd en dan wordt het behoorlijk lastig om nog wijzigingen door te voeren. Je zult altijd professionals nodig blijven hebben om (programmeer)werk in goede banen te blijven leiden.”

Ruard Veerman

De waarde van gezond verstand

Als we Ruard vragen hoe hij de toekomst van developers ziet in een wereld waar AI een steeds grotere rol speelt, blijft hij optimistisch maar kritisch. Hij ziet AI als een katalysator voor efficiëntie, maar benadrukt het belang van inzicht en begrip. Volgens hem zal AI veel werk versnellen, maar niet vervangen. De echte waarde zit nog steeds in de kennis en creativiteit van de maker.

“Net zoals met elk nieuw stuk gereedschap veranderen er dingen. Maar de basisprincipes van goed development werk blijven overeind. Het blijft belangrijk om logisch en kritisch te denken en te begrijpen wat je aan het doen bent.”

Ruard Veerman

Geen magische oplossing, wel een slimme assistent

De AI-Assistent waar Ruard aan werkte laat goed zien hoe kunstmatige intelligentie meer kan zijn dan een gimmick. Door slimme integratie met specifieke data uit een app, krijgt de gebruiker op het juiste moment toegang tot relevante informatie – iets wat met traditionele systemen veel meer moeite kost.

“Het is een mooie stap vooruit, maar wel één die met een goed doordacht plan gezet moet worden. AI maakt dingen sneller en soms makkelijker, maar het blijft belangrijk dat je begrijpt wat er gebeurt. Ik zie het dus niet zo snel gebeuren dat mijn werk hierdoor in het nauw komt.”

Ruard Veerman

Visie en Realisme

AI-tools zoals “OpenAI Assistants” bieden developers krachtige nieuwe mogelijkheden om gebruikerservaringen te verbeteren – of het nu gaat om het aanbieden van meertalige content, het ondersteunen van klantvragen of het versnellen van de ontwikkeling zelf. Dankzij developers als Ruard, die technologie met visie én realisme benaderen, wordt AI stap voor stap een praktische aanvulling op het dagelijks werk in softwareontwikkeling.

Wil jij weten hoe AI jouw project kan ondersteunen? Maak dan vandaag nog een afspraak om samen met ons de mogelijkheden te verkennen.

Wil jij het ook beleven?

StudioXR nodigt je van harte uit om de mogelijkheden te komen ervaren onder het genot van een kop koffie of thee.

Dit is ook interessant

Leren met een Richting – Leo Fransen aan het woord

Leren met een Richting – Leo Fransen aan het woord

Leren is een voortdurend gespreksonderwerp binnen Innovam en dus ook bij StudioXR. Of het nu gaat over generatieverschillen (of -overeenkomsten), onderwijsmethoden of technologische innovaties: we kijken steeds opnieuw naar wat écht belangrijk is in leren. Daarom vonden we het bijzonder passend om precies over dit onderwerp in gesprek te gaan met Leo Fransen, Algemeen Directeur Innovam. Zijn visie gaat namelijk niet alleen over de richting die wij op willen in de toekomst, maar inspireert ook om voortdurend te blijven ontwikkelen.

Lees meer
Complexe techniek komt tot leven in beeld

Complexe techniek komt tot leven in beeld

in de basis werkt EV-techniek voor elk voertuigtype hetzelfde. En precies dat inzicht vormde de aanleiding voor een prachtig nieuw initiatief binnen Innovam: een EV-kenniscentrum met een daarbij behorende expositie.

Lees meer
Leren is Evolueren

Leren is Evolueren

Anno 2025, zien we een breed scala aan digitale en interactieve leermethoden hun entree maken in het onderwijs. In deze blog vertellen we je meer over deze evolutie en vergelijken we traditionele leermethoden van vroeger met moderne alternatieven van nu.

Lees meer