studioxr blog anne roos ux ui

Technologie die werkt vóór mensen, dóór mensen

Door Sandra De Waard
Interview | StudioXR
22-05-2025

Technologie die werkt vóór mensen, dóór mensen

Hoe zorg je ervoor dat technologie écht werkt voor mensen? Hoe ontwerp je producten en interfaces die niet alleen technisch kloppen, maar ook logisch aanvoelen, prettig in gebruik zijn én aansluiten bij de wensen van de eindgebruiker? Dat zijn vragen die Anne Roos de Gooijer dagelijks bezighouden in haar werk als UX/UI designer bij StudioXR. We spraken haar over haar achtergrond, het hoe en wat van UX/UI en haar ambities binnen haar vakgebied.

Een nieuwsgierige ontwerper met oog voor de gebruiker.

Anne-Roos is in 2024 afgestudeerd in Enschede. Daar, aan de Universiteit Twente, heeft ze de bachelor Industrial Design Engineering met succes afgerond. Tevens volgende ze daar haar master in dezelfde richting, met een specialisatie in Human Product Relations. Die specialisatie over de relatie tussen mens en technologie bleek een schot in de roos voor haar te zijn.

“Wat mij vooral interesseert is hoe we technologie en design kunnen inzetten om de wereld een beetje beter en gebruiksvriendelijker te maken. De gebruiker is hierbij altijd het uitgangspunt; daar ligt voor mij de sleutel tot een goed ontwerp.”

Anne Roos de Gooijer

UX/UI Designer, StudioXR

UX en UI: wat is het eigenlijk?

Als UX/UI designer houdt Anne-Roos zich bezig met hoe gebruikers digitale producten ervaren en bedienen. Maar wat houdt dat precies in? Wanneer we deze vraag stellen, herinneren we ons gelijk weer waarom we haar zo graag in ons team wilden hebben. Anne-Roos straalt in zo’n beetje alles wat ze vertelt een enorme betrokkenheid en enthousiasme uit. Ze legt uit dat UX staat voor User Experience: de totale gebruikservaring van een product of dienst. Denk daarbij aan hoe soepel, logisch of juist frustrerend iets aanvoelt om te bedienen. UI staat daarentegen voor User Interface. Dit gaat over de visuele en interactieve elementen die je als gebruiker ziet en gebruikt, zoals knoppen, menu’s, kleuren en lay-outs.

“UX en UI zijn nauw aan elkaar verbonden. Een UX/UI design dat werkt voor mensen is visueel aantrekkelijk en tegelijkertijd ook intuïtief en gebruiksvriendelijk. Gecombineerd zorgt dat voor een digitaal product dat prettig werkt en uitnodigt om ermee aan de slag te gaan.”

Anne Roos de Gooijer

Van onderzoek tot ontwerp.

Wat Anne-Roos zo aanspreekt in het haar vakgebied, is dat een UX/UI design dat werkt voor mensen het snijvlak vormt van creativiteit, technologie en mensgericht denken. Als industrieel ontwerper is het namelijk niet alleen belangrijk om iets moois te maken, zegt ze, maar ook vooral iets dat werkt voor mensen.

Daarom begint een goed ontwerp voor haar niet bij esthetiek, maar bij onderzoek. Ze vindt het ontzettend interessant om via interviews, observaties en data te achterhalen wat mensen écht nodig hebben. Op basis daarvan maakt Anne-Roos schetsen en wireframes die ze later verder ontwikkelt tot concrete oplossingen. Deze cyclus herhaalt zich natuurlijk bij het uittesten van de ontwerpen die ze gemaakt heeft.

UX/UI bij StudioXR.

Bij StudioXR komt deze aanpak goed tot zijn recht. Anne-Roos richt zich hier op het perspectief van de eindgebruiker in uiteenlopende projecten. Ze denkt mee over hoe interfaces gebruiksvriendelijker gemaakt kunnen worden en probeert daarbij niet alleen te varen op gevoel. Ze probeert haar keuzes altijd te onderbouwen met data, onderzoek en feedback, zoals ze eerder al toelichtte.

Een mooi voorbeeld is een project voor de productpagina van innovam.nl, waarbij gebruikersdata werd geanalyseerd om verbeterpunten te vinden.

“We keken naar klikgedrag, navigatiepatronen en nieuwe designtrends om een betere ervaring te ontwikkelen. Daarbij bracht ik mijn UX/UI expertise in en introduceerde ik dit vakgebied ook bij andere teams binnen Innovam.”

Anne Roos de Gooijer

Een kritische blik.

Volgens Anne-Roos is UX/UI geen extraatje, maar een essentieel onderdeel van een goed productontwerp. Daarbij legt ze direct uit dat een [digitaal] product vrijwel altijd gemaakt wordt voor mensen. Als een product dus niet prettig werkt, zullen mensen het simpelweg niet gebruiken of raken ze gefrustreerd. De techniek maakt dan niet meer uit; het mist dan zijn doel, aldus Anne-Roos.

Wanneer we haar vragen naar haar ambities hoeft ze dan ook niet lang na te denken. Anne-Roos maakt zich er hard voor dat de eindgebruiker altijd centraal zal blijven staan in het ontwerpproces. Het is daarbij direct duidelijk dat ze vindt dat soms de gebaande paden niet langer toereikend zijn. Gelukkig ervaart ze bij StudioXR dat ze alle ruimte krijgt om daarin te blijven ontwikkelen; om nieuwe paden uit te proberen en haar blik op toekomstige technologieën iedere dag te verbreden.

“StudioXR motiveert me om te blijven leren en biedt ruimte om vragen te stellen en actief bij te dragen. Ik kijk ernaar uit om mijn UX/UI-kennis verder te verdiepen, het team beter te leren kennen en samen complexe projecten om te zetten in heldere, toepasbare resultaten.”

Anne Roos de Gooijer

Hebben wij je nieuwsgierig gemaakt naar onze projecten of de rol van UX/UI in digitale innovatie? Houd dan onze blog in de gaten voor meer interviews, inzichten en praktijkvoorbeelden.

Wil jij het ook beleven?

StudioXR nodigt je van harte uit om de mogelijkheden te komen ervaren onder het genot van een kop koffie of thee.

Dit is ook interessant

Leren met een Richting – Leo Fransen aan het woord

Leren met een Richting – Leo Fransen aan het woord

Leren is een voortdurend gespreksonderwerp binnen Innovam en dus ook bij StudioXR. Of het nu gaat over generatieverschillen (of -overeenkomsten), onderwijsmethoden of technologische innovaties: we kijken steeds opnieuw naar wat écht belangrijk is in leren. Daarom vonden we het bijzonder passend om precies over dit onderwerp in gesprek te gaan met Leo Fransen, Algemeen Directeur Innovam. Zijn visie gaat namelijk niet alleen over de richting die wij op willen in de toekomst, maar inspireert ook om voortdurend te blijven ontwikkelen.

Lees meer
Jongeren enthousiasmeren nieuwe generaties voor techniek

Jongeren enthousiasmeren nieuwe generaties voor techniek

Hoe trek je de aandacht van jongeren voor een toekomst in de mobiliteitsbranche? Hoe zorg je dat zij de spanning en voldoening van technisch werk zélf ervaren, voordat ze überhaupt een opleiding gekozen hebben?
OOMT stelde ons precies die vraag. Het antwoord? Een volledig interactieve 3D game, ontwikkeld voor grote beurzen en opendagen, waarbij jongeren spelenderwijs kennismaken met technische beroepen in de mobiliteitsbranche. En het mooiste van alles: dit innovatieve project werd grotendeels ontwikkeld door stagiaires.

Lees meer
Leren is Evolueren

Leren is Evolueren

Anno 2025, zien we een breed scala aan digitale en interactieve leermethoden hun entree maken in het onderwijs. In deze blog vertellen we je meer over deze evolutie en vergelijken we traditionele leermethoden van vroeger met moderne alternatieven van nu.

Lees meer