blog img reflectie

Reflectie: een belangrijke tool om te groeien

Door Sandra De Waard
Innovatie | StudioXR
31-08-2023

Reflectie: een belangrijke tool om te groeien

StudioXR draait steeds vaker grootschalige en internationale producties. Dat is niet mis, als je bedenkt dat we nog maar minder dan een jaar actief deel uit maken van Innovam. Als kers op de taart zijn ook de reviews zeer lovend. Zo wordt er bijvoorbeeld regelmatig iets gezegd over de goede sfeer binnen het team en op de werkvloer en werd laatst onze teamspirit na een marathon uitzending aan ruim 150 internationale cursisten als simpelweg ‘remarkable’ omschreven. We zijn dus trots en vieren deze succesverhalen uitbundig. Toch blijven we ook kritisch naar ons werk kijken. Een goed geoliede machine is ten slotte het resultaat van hard werk en goed onderhoud. In deze blog nemen we je mee achter de schermen en vertellen we je hoe we dat doen.

Core Values

Om ervoor te zorgen dat we altijd het onderste uit de kan halen, vinden we het bij StudioXR extra belangrijk dat de collega’s centraal staan. Natuurlijk streven we naar een zo goed mogelijke productie, maar die is afhankelijk van de menselijke (denk)kracht die nodig is om deze magie tot leven te wekken. Dit betekent dat we veel waarde hechten aan onze core values:

  • Iedereen is even belangrijk
  • Iedereen heeft een unieke rol
  • Iedereen moet zijn werk leuk kunnen vinden
  • Iedereen moet in een veilige omgeving kunnen werken

 

Op dat laatste punt gaan we graag wat dieper in. Want waar je bij de eerste 3 waardes misschien nog kunt zeggen dat het standaard is, komt een veilige werkomgeving niet vanzelf aanwaaien. Als groeiend team vinden we het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om succes te vieren, of daar tegenover juist te leren van fouten zonder daarop afgerekend te worden. Daarom wordt na iedere productie altijd de tijd genomen om terug te kijken op het werk. Hierdoor ronden wij projecten nooit “per ongeluk” met succes af, maar kunnen we er keer op keer voor zorgen dat we beter worden en de lat hoger kunnen leggen. En dat zie je terug in onze resultaten.

Reflecteren is wetenschap

StudioXR bestaat uit een team van professionals dat werkt vanuit passie en vertrouwen. Iedereen neemt en geeft ruimte om te groeien. Hoe kunnen we dit volgende keer beter doen? Hoe kan dat proces efficiënter? Deze vragen zijn een belangrijk onderdeel van ons proces achter de schermen. Als we kijken naar wetenschappelijke studies die zijn gedaan naar de oorsprong van dit soort reflecties, blijkt dat de kickstart achter het succes van onze producties onder te verdelen is in 3 primaire onderdelen.

Verrassing

Als mens zijn we vaak geneigd om situaties in te vullen. We bedenken allerlei mogelijke scenario’s omtrent hoe anderen kunnen reageren op een idee of workflow en zijn vaak totaal verrast als blijkt dat de uitkomst volledig anders is dan we ons hadden voorgesteld. Door deze verassing beginnen we te reflecteren op ons denkpatroon. Waarom dachten we dit? Waarom gingen we hiervan uit? En nog belangrijker: Wat nu? Door verrassing ontstaat er beweging. Door beweging ontstaat er groei. We proberen dus altijd de kracht van een verrassing aan te pakken.

Leren van Fouten

Ondanks je er in onze eindproducties misschien niet veel van ziet, hebben we goed nieuws: achter de schermen (en soms ook ervoor!) maken we allemaal wel eens fouten. En ondanks het niet leuk is om werk te zien mislukken, zit er altijd een hele duidelijke les in wat er mis gaat: “Dit is hoe het niet moet”. Maar hoe moet het dan wel? We reflecteren op wat er gebeurd is, welk gedeelte uit de workflow het af liet weten en hoe dat volgende keer ondervangen kan worden. In iedere mislukking zit winst, als je maar de tijd neemt om het te onderzoeken. Zo zorgen wij ervoor dat iedere productie beter is dan en vorige.

Communicatie

Frustratie is iets menselijks en ondanks we deze emotie misschien associëren met iets negatiefs, is het belangrijk om in te zien dat dit niet altijd het geval is. Frustratie zet mensen namelijk in beweging en zoals eerder al aangegeven: beweging leidt tot groei. Eén ding is hierbij cruciaal: communicatie. In gesprek blijven met collega’s over wat niet goed voelt en waar dit gevoel vandaan komt is het aller belangrijkst. Als team heb je ten slotte hetzelfde doel voor ogen: altijd het best mogelijke product te kunnen leveren. Daar is vertrouwen, communicatie en teamwork voor nodig, ook wanneer iets niet lukt.

Door dit soort processen te blijven voeden, kunnen we klantreacties zoals in de opening consistent vasthouden en kunnen we onze succesverhalen ook in de toekomst blijven vieren. Wil jij ook een van jouw ideeën tot een succesvol product zien worden? Maak dan vandaag nog een afspraak met ons, we denken graag met je mee.

Wil jij het ook beleven?

StudioXR nodigt je van harte uit om de mogelijkheden te komen ervaren onder het genot van een kop koffie of thee.

Dit is ook interessant

3 super leuke AR-apps om mee te nemen op vakantie

3 super leuke AR-apps om mee te nemen op vakantie

Je gaat op vakantie en neemt mee… Je telefoon natuurlijk! Ook al bevind je je op een heerlijk rustig onbewoond eiland, je wilt natuurlijk altijd bereikbaar blijven. Bovendien is een telefoon tegenwoordig veel meer dan alleen een stuk techniek om doorheen te kletsen; het is de meest handzame tool om AR-applicaties mee te verkennen…

Lees meer
3D Assets, Samenwerken en Auto’s: Max Zuurhout

3D Assets, Samenwerken en Auto’s: Max Zuurhout

Max Zuurhout is een van de jonge talenten die bij StudioXR zijn plek gevonden heeft. Zelfs toen het oorspronkelijke team nog Zwartlicht heette, was hij erbij; eerst als stagiair vanuit het Grafisch Lyceum Utrecht, nu als volwaardig 3D artist.

Lees meer