studioxr blog vr training

VR voor Bedrijven

Door Sandra De Waard
AR | Innoverse | StudioXR | Virtual Cities | VR
13-02-2025

Leren Door Te Doen

VR is niet langer alleen iets voor gamers. Het heeft namelijk ook de manier waarop bedrijven hun medewerkers opleiden en ontwikkelen op verrassende manieren veranderd. Inmiddels is het  een waardevolle tool voor organisaties die willen investeren in effectieve, boeiende en efficiënte leertrajecten. Waarom? Omdat leren door te doen simpelweg het beste werkt.

studio events vrstudio innocar 16
Hands-on Ervaring opdoen

Stel je voor: je bent een nieuwe medewerker in de werkplaats van een mobiliteitsbedrijf. Steeds vaker zien we EV’s verschijnen en steeds vaker krijgen technici en monteurs te maken met het veiligstellen van accu’s en batterijen. Wellicht heb je al wat jaren ervaring in de werkplaats, maar wat nou als je nog nooit echt ervaring op hebt kunnen doen met deze complexe (en toch gevaarlijke) systemen? In plaats van dikke handleidingen door te spitten of naar eindeloze PowerPoint-presentaties te staren, zet je een VR-headset op. Ineens bevind je je in een virtuele werkplaats waar je direct kunt oefenen, fouten kunt maken zonder risico, en hands-on ervaring opdoet. Dat is de kracht van Virtual Reality in bedrijfstrainingen.

Veilig, Toegankelijk en Kostenefficiënt


Leren zonder risico’s

Sommige beroepen brengen nu eenmaal risico’s met zich mee, kijk maar naar het voorbeeld hierboven. Maar ook piloten of medische professionals hebben constant met gevaarlijke en/of critische situaties te maken. Dankzij VR kunnen zij realistische situaties oefenen zonder dat er echte gevaren op de loer liggen. Een chirurg kan een complexe operatie meerdere keren virtueel uitvoeren voordat hij of zij daadwerkelijk de scalpel oppakt. Een technicus kan leren omgaan met gevaarlijke stoffen zonder zich daadwerkelijk in een risicovolle situatie te bevinden. Trainen in een virtuele, veilige omgeving wordt steeds meer (h)erkent als onderdeel van een opleidingstraject, en dat vinden wij bij StudioXR natuurlijk een mooie ontwikkeling.

Trainen waar en wanneer je wilt
Het belang en nut van een VR-training eindigt echter niet met veiligheid. Het is al jaren bekend dat leren een veel hoger rendement heeft als het te leren materiaal plaatsvindt op tijden en manieren die overeenkomen met de voorkeuren van de cursist. Met een VR-headset op kan een medewerker in een magazijn net zo goed trainen als iemand thuis op de bank. Dit maakt leerprocessen flexibel en toegankelijk. Bedrijven besparen bovendien kosten doordat werknemers minder tijd kwijt zijn aan reizen naar trainingslocaties en er geen dure fysieke materialen nodig zijn. En waar minder kilometers gereden worden, doen we ook nog eens iets goeds voor het milieu. Win-win, toch?

Kostenbesparing op de lange termijn
Hoewel de initiële investering in VR-training misschien hoger lijkt dan traditionele leermethoden, bespaart het op de lange termijn juist geld. Minder trainingsfaciliteiten, minder trainers, en minder herhalingstrainingen zorgen ervoor dat bedrijven efficiënter en goedkoper hun medewerkers kunnen opleiden. 

De Kracht van Interactief Leren

Een groot probleem bij traditionele trainingen is dat ze saai kunnen zijn. Hoeveel medewerkers onthouden écht alles uit een theoretische training van drie uur? VR-training maakt leren niet alleen leuker, maar ook effectiever.

Doordat medewerkers zich volledig onderdompelen in de virtuele wereld, zijn ze actiever betrokken bij het leerproces. Onderzoek wijst uit dat mensen die leren via VR gemiddeld 75% van de informatie onthouden, tegenover slechts 10% bij traditionele lezingen en 30% bij video’s.

Bovendien kunnen VR-trainingen worden aangepast aan verschillende leerstijlen. Een visueel ingestelde leerling zal veel eerder iets onthouden als abstracte concepten zichtbaar gemaakt worden met 3D modellen of animaties, terwijl een kinesthetische leerling, ofwel iemand die leert door te doen, veel efficiënter zal leren door handelingen fysiek uit te voeren. VR kan beiden leervormen faciliteren. In combinatie met traditionele leermethodes zoals lesboeken, PowerPoints, etc., zorgt dit ervoor dat iedere medewerker de training op de meest effectieve manier ervaart.

De Toekomst Begint Vandaag

Virtual Reality-training is geen toekomstmuziek meer. Het is inmiddels niet meer te ontkennen als een realiteit in veel verschillende sectoren. Van gezondheidszorg tot techniek en van retail tot de luchtvaart: bedrijven ontdekken dagelijks hoe VR hen kan helpen bij het opleiden van bekwame, zelfverzekerde en goed voorbereide medewerkers.

Dus, als je nog steeds denkt dat training draait om saaie presentaties en eindeloze handboeken… maak dan eens een afspraak met ons. Wij denken graag met je mee om ook het leerrendement van jouw bedrijf naar een volgend niveau te tillen. 

Wil jij het ook beleven?

StudioXR nodigt je van harte uit om de mogelijkheden te komen ervaren onder het genot van een kop koffie of thee.

Dit is ook interessant

Leren met een Richting – Leo Fransen aan het woord

Leren met een Richting – Leo Fransen aan het woord

Leren is een voortdurend gespreksonderwerp binnen Innovam en dus ook bij StudioXR. Of het nu gaat over generatieverschillen (of -overeenkomsten), onderwijsmethoden of technologische innovaties: we kijken steeds opnieuw naar wat écht belangrijk is in leren. Daarom vonden we het bijzonder passend om precies over dit onderwerp in gesprek te gaan met Leo Fransen, Algemeen Directeur Innovam. Zijn visie gaat namelijk niet alleen over de richting die wij op willen in de toekomst, maar inspireert ook om voortdurend te blijven ontwikkelen.

Lees meer
Complexe techniek komt tot leven in beeld

Complexe techniek komt tot leven in beeld

in de basis werkt EV-techniek voor elk voertuigtype hetzelfde. En precies dat inzicht vormde de aanleiding voor een prachtig nieuw initiatief binnen Innovam: een EV-kenniscentrum met een daarbij behorende expositie.

Lees meer
Jongeren enthousiasmeren nieuwe generaties voor techniek

Jongeren enthousiasmeren nieuwe generaties voor techniek

Hoe trek je de aandacht van jongeren voor een toekomst in de mobiliteitsbranche? Hoe zorg je dat zij de spanning en voldoening van technisch werk zélf ervaren, voordat ze überhaupt een opleiding gekozen hebben?
OOMT stelde ons precies die vraag. Het antwoord? Een volledig interactieve 3D game, ontwikkeld voor grote beurzen en opendagen, waarbij jongeren spelenderwijs kennismaken met technische beroepen in de mobiliteitsbranche. En het mooiste van alles: dit innovatieve project werd grotendeels ontwikkeld door stagiaires.

Lees meer