studioxr case vt elektronica

Spelenderwijs Leren voor Volwassenen

Door Sandra De Waard
AR | StudioXR | VR
20-02-2025

Spelenderwijs Leren Voor Volwassenen

In een wereld waar technologie een steeds belangrijkere rol speelt in ons dagelijks leven, heeft Virtual Reality (VR) zich niet alleen bewezen als een vorm van entertainment, maar ook als een krachtig hulpmiddel voor leren en ontwikkelen. Michael Jaggoe, projectleider bij StudioXR, werkt dagelijks aan de ontwikkeling van applicaties die vaardigheden trainen en ontwikkelen op een manier die zowel effectief als leuk is. We vroegen Michael naar zijn inzichten over de kracht van VR in onderwijs situaties en hoe het concept van “spelenderwijs leren” kan bijdragen aan de toekomst van volwasseneneducatie.

Michael Jaggoe (54) heeft een achtergrond die niet direct doet denken aan de wereld van VR. Oorspronkelijk opgeleid als stedenbouwkundige, ontdekte hij zijn passie voor de combinatie van creativiteit en technologie tijdens zijn werk bij een ingenieursbureau. Hier kick-startte hij zijn carrière in 3D-visualisatie, een keuze die in 2007 leidde tot de oprichting van Zwartlicht, een bureau dat zich later specialiseerde in AR en VR. In 2022  werd Zwartlicht onderdeel van Innovam / StudioXR.

“Mijn rol binnen het team is veelzijdig. Ik ben betrokken bij alles, van teamleiding tot de creatieve richting van onze projecten. Het opbouwen van een sterk team en het creëren van kwalitatieve, visueel indrukwekkende oplossingen staan centraal in wat ik doe.”

Michael Jaggoe

Projectleider, StudioXR

XR Trainingsmodules van StudioXR

Deze XR-apps van StudioXR, waarin technisch trainers kunnen oefenen met verschillende onderdelen en handelingen die aan bod komen bij onderhoud van bijvoorbeeld auto’s of EV’s, is ontstaan vanuit de wens om leren toegankelijker en praktischer te maken. Michael legt uit dat de trainingsmodules die zijn inbegrepen in deze apps zijn ontworpen om de kloof tussen theorie en praktijk te verkleinen.

Het achterliggende idee is simpel: leren moet meer zijn dan alleen lezen of luisteren. Er moet een leerervaring  worden gecreëerd die tastbaar en praktijkgericht is, aldus Michael. In een VR-module kunnen cursisten bijvoorbeeld leren werken met een multimeter en spanningen meten op een verlichtingscircuit in een auto, allemaal vanuit hun laptop, tablet of VR-bril.

“We merkten dat cursisten vaak moeite hadden met abstracte theorieën, zoals het lezen van elektronische schakelschema’s. Met onze VR-app kunnen ze in een virtuele werkplaats werken, testen en veilig fouten maken. Dat maakt het leren niet alleen effectiever, maar ook leuker.”

Michael Jaggoe

Projectleider, StudioXR

Gamification als onderdeel van het leerproces.

Het concept van spelenderwijs leren speelt een sleutelrol in de VR-applicaties van StudioXR. Veel apps maken gebruik van game-technologie die speciaal is ontworpen voor 3D-werelden. Dit heeft op zich nog niets met ‘spelen’ te maken, maar het biedt wel een intuïtieve en leuke ervaring, zegt Michael.

De kracht van VR is dat het visueel en interactief is; je ziet bijvoorbeeld direct hoe onderdelen zich verhouden tot elkaar en interactie hebben, bijvoorbeeld in de link met een abstract elektronisch schakelschema. Dit sluit aan bij de manier waarop nieuwe generaties gewend zijn te leren: door te doen in plaats van door alleen maar te lezen.

“Met gamification voegen we spelelementen toe aan het leerproces. Denk bijvoorbeeld aan uitdagingen of het behalen van punten. Deze spelelementen zorgen voor motivatie en focus, wat leidt tot een effectiever leerproces. Door actief te leren in een XR-omgeving wordt complexe leerstof toegankelijker en kan het zelfs afgestemd worden op de individuele behoeften van de cursist.”

Michael Jaggoe

Projectleider, StudioXR

De toekomst is geen glazen bol.

Michael is positief over de toekomst van VR in het onderwijs. Zijn verwachting is dat VR, en breder gezien Extended Reality (XR), een steeds grotere rol gaat spelen in het onderwijs. XR maakt het mogelijk om digitale leermiddelen op een schaalbare manier te distribueren, zonder dat daar fysieke materialen die kapot kunnen gaan of verplaatst moeten worden voor nodig zijn.

Met de voortdurende technologische ontwikkelingen, worden de hardware kosten steeds lager, terwijl de denkkracht en capaciteit ervan toeneemt. Dit maakt het een steeds aantrekkelijkere tool voor educatie. Bovendien, zegt Michael, biedt XR een oplossing voor het lerarentekort en maakt het afstandsonderwijs veel interactiever en boeiender.

“XR gaat verder dan alleen VR. Het is een blend van verschillende virtuele technologieën die elkaar versterken. Met de groeiende mogelijkheden van digitale technologie zullen we steeds slimmer en efficiënter kunnen leren.”

Michael Jaggoe

Projectleider, StudioXR

Volgens Michael is de integratie van kunstmatige intelligentie (AI) in VR-applicaties de volgende grote stap. Hij kijkt hierbij vooral naar digitale assistentie en feedback bij het uitvoeren van opdrachten. Dit zou volgens hem niet alleen het leerproces verbeteren, maar ook de werkdruk van docenten kunnen verlichten en dat is een mooi vooruitzicht.

Met de VR-trainingsmodules van StudioXR zet Michael Jaggoe samen met het team van StudioXR een belangrijke stap in de wereld van spelenderwijs leren voor volwassenen. Door gebruik te maken van de kracht van interactie en 3D-technologie, maakt StudioXR leren niet alleen effectiever, maar ook leuker. Terwijl de technologie zich verder ontwikkelt, is de toekomst van VR in het onderwijs veelbelovend. Bij StudioXR is de boodschap duidelijk: leren door te doen is leren voor de toekomst.

Wil jij het ook ervaren? Maak dan snel een afspraak, dan kijken we samen naar de mogelijkheden om jouw ideeën werkelijkheid te maken.

Dit is ook interessant

Leren met Elkaar is Leren van Elkaar

Leren met Elkaar is Leren van Elkaar

Samenwerken met iemand uit een andere generatie – dat klinkt voor sommigen als een uitdaging, maar voor Nina (24) en Maaike (52) is het vooral een verrijking. De één is bevlogen, creatief en volop in ontwikkeling, de ander is ervaren, nieuwsgierig en altijd bereid om nieuwe technologieën te omarmen. In hun samenwerking draait het niet om leeftijd, maar om openheid en de bereidheid om van elkaar te leren.

Lees meer
!TEMPLATE – ALLEEN DUPLICAAT BEWERKEN!

!TEMPLATE – ALLEEN DUPLICAAT BEWERKEN!

Verschillende generaties op de werkvloer: een onderwerp dat de gemoederen soms flink doet oplopen. Zijn jonge werknemers echt te gevoelig? Is de oudere generatie te star? Of ligt de waarheid ergens in het midden? We spraken Babett van der Heijden, HR-adviseur bij Innovam, over haar inzichten in dit boeiende en actuele thema.

Lees meer
Verschillende generaties op de werkvloer. Hoe werkt dat?

Verschillende generaties op de werkvloer. Hoe werkt dat?

Verschillende generaties op de werkvloer: een onderwerp dat de gemoederen soms flink doet oplopen. Zijn jonge werknemers echt te gevoelig? Is de oudere generatie te star? Of ligt de waarheid ergens in het midden? We spraken Babett van der Heijden, HR-adviseur bij Innovam, over haar inzichten in dit boeiende en actuele thema.

Lees meer