Samenwerken aan de Toekomst van EV-Trainers
De toekomst van technisch onderwijs kruipt steeds dichter naar de digitale wereld. Simulaties, VR en AR bieden steeds meer en steeds betere mogelijkheden om complexe vraagstukken veilig en effectief aan te leren. Maar hoe werkt de samenwerking tussen de experts uit de technische sector en de creatieve 3D-artiesten die deze digitale werelden tot leven brengen eigenlijk? We spraken met Jelle van den Berg, coördinator PA Retail en ontwikkelaar bij Innovam, commissielid van NEN 9140 en nauw betrokken bij de ontwikkeling van een innovatieve EV-trainer app.
Van Idee naar Innovatie: De Ontwikkeling van de EV-App
Jelle werkt al 34 jaar bij Innovam, waar hij begon als technisch trainer en zich de laatste tien jaar heeft gericht op de vernieuwing van lesmateriaal. In 2019 startte hij met de ontwikkeling van een app waarmee cursisten op een veilige manier konden oefenen met elektrische voertuigen (EV’s).
“We wilden een virtuele auto waarmee cursisten konden kennismaken met hoe een EV werkt en praktische opdrachten konden uitvoeren. Maar we merkten al snel dat er verbetering nodig was om de app écht effectief te maken.”
Ontwikkeling: Meer Gebruiksgemak en Realisme
De eerste versie van de app werd ingezet bij de NEN 9140 veiligheidstraining, maar het was al snel duidelijk dat er behoorlijk wat uitdagingen waren die overwonnen moesten worden voordat de app echt van toegevoegde waarde zou zijn.
“De cursisten vonden het leuk, maar gaven aan dat ze liever met echte EV’s werkten. Daarom wilden we de app verbeteren, zowel qua gebruiksgemak als user-experience.”
De belangrijkste upgrades? Een overstap van AR naar VR, een intuïtievere interface en een realistischer vormgegeven voertuig met bijbehorende onderdelen. Daarnaast voegen we vragen toe die de cursist moet beantwoorden. We bekijken hoe we de app kunnen laten communiceren met Jeeves zodat we de scores kunnen bijhouden. Als we kijken naar de snelheid waarmee 3D vormgeving zich sinds 2019 ontwikkeld heeft, mag het natuurlijk geen verrassing zijn dat we anno 2025 in een wereld van verschil beland zijn; een wereld waar 3D artiesten een bijzonder belangrijke rol hebben in het productie proces.

“Het moet er niet alleen mooi uitzien, maar ook functioneel zijn. Als cursisten er graag mee werken én er echt iets van leren, dan hebben we ons doel bereikt.”
De Samenwerking tussen Trainers en 3D-Artiesten
Een technisch trainer die samenwerkt met 3D-artiesten klinkt als een uitdagende combinatie. Technisch trainers vergeten soms dat ze samenwerken met designers die de autotechniek niet beheersen, aldus Jelle. Er wordt vaak gedacht dat omschrijvingen of technische aspecten duidelijk zijn, maar soms blijkt er toch ergens wat informatie in de ether te blijven hangen. Gelukkig groeit het wederzijds begrip snel.
“De designers leren veel over autotechniek en wij leren hoe we beter moeten communiceren. Korte en frequente overleggen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de app technisch klopt en visueel aantrekkelijk blijft.”
XR in de Toekomst van het Onderwijs
Jelle ziet de rol van Extended Reality (XR) in het technisch onderwijs echt nog als afhankelijk van de praktische inzetbaarheid. Er is al heel veel mogelijk, maar hij blijft kritisch naar het leerproces.
“De toekomst van XR in het onderwijs hangt af van de ‘echtheid’ van de ervaring. Als een virtuele opdracht net zo leerzaam wordt als een echte, dan is er enorm veel potentie. Een groot voordeel van een VR-app is bijvoorbeeld dat alle cursisten met dezelfde opdracht aan hetzelfde voertuig kunnen werken, iets wat met fysieke voertuigen niet mogelijk is.”
Uiteindelijk, vindt Jelle, mag een app de echte praktijk nooit vervangen. Volgens hem is een simulatie goed om mee te oefenen, maar moet werk toch altijd plaatsvinden op een fysieke auto en dat vinden wij natuurlijk niet meer dan logisch.
Er lopen momenteel nog meer projecten rondom virtueel leren, zoals een elektro- en een roestopdracht. Jelle geeft aan dat hij heel benieuwd is naar hoe dit ontvangen gaat worden door cursisten en hoe zijn trainers de didactiek hierop kunnen aanpassen.
“De uitdaging is om de balans te vinden tussen technologie en praktijkervaring.”
Een Mooie Uitdaging
De samenwerking tussen technici en 3D-artiesten is cruciaal om innovatieve leermiddelen te ontwikkelen die zowel visueel indrukwekkend als inhoudelijk sterk zijn. De vernieuwde EV-app is daar een prachtig voorbeeld van. Met verbeterde visuals, intuïtievere bediening en een realistischere leerervaring wordt de kloof tussen digitale simulatie en de praktijk steeds kleiner. De toekomst van technisch onderwijs? Die zou potentieel gezien nog wel eens stevig ondersteund kunnen worden met opdrachten en oefeningen in de virtuele wereld.