XR WiKi

Wil je meer weten van ons jargon? Hieronder staan de belangrijkste termen uitgelegd.

Is het niet duidelijk genoeg en wil je nog meer weten? Of kun je niet vinden wat je zoekt? Neem dan contact op met onze experts en we leggen alles haarfijn uit.

A

AR of Augmented Reality

AR is een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid waaraan digitale elementen worden toegevoegd via een smartphone, tablet of AR-bril zoals o.a. de Microsoft Hololens of Magic Leap. Deze toegevoegde elementen bevatten veelal sensordata of extra informatie over de omgeving.

AR Cloud

AR Cloud is een onafhankelijke cross-platform web gebaseerde oplossing. Het is een verenigende infrastructuur, zonder gefragmenteerde platforms, apparaten en inhoud. De rol van WebXR API zal hierin toenemen.

Avatar

Een Avatar is eigenlijk joJe representatie in een online of Virtuele wereld. Een voorbeeld van een Avatar is de foto op joJe socialmedia profiel. In virtual reality (VR), is je Avatar vaak een al dan niet realistische 3D weergave.

C

Cardboard VR

De Cardboard is een AR & VR medium, oorspronkelijk bedacht door Google, voor gebruik met een smartphone. Het systeem is genoemd naar de verschijningsvorm; een uitklapbare kartonnen kijker, bedoeld als low-budget tool om interesse en ontwikkeling in AR & VR-toepassingen te stimuleren. Om het platform te gebruiken is een Cardboard-compatibele applicatie nodig op de smartphone die in staat is bepaald 3D beeldmateriaal te tonen, met of zonder onderliggend camerabeeld. De gebruiker plaatst de smartphone achter in de viewer en bekijkt de inhoud via de lenzen.

Cyber Glove

Zie Data Glove

D

Data Glove

Een dataglove of cyberglove is een invoerapparaat dat in wezen een handschoen is die in de hand wordt gedragen en die verschillende elektronische sensoren bevat die de bewegingen van de hand registreren en deze transformeren naar invoer voor toepassingen zoals virtual reality en robotica. Sommige datagloven maken tactiele waarneming mogelijk, waardoor de gebruiker schijnbaar een virtueel object kan voelen en fijne-bewegingsbesturing kan toepassen.

G

Game Engine

Bij computerspellen wordt de softwarematige kern de ‘game engine’ genoemd. Het woord engine is Engels voor motor, en dit is erg toepasselijk aangezien de game engine figuurlijk de motor voor het spel is. De gemiddelde game engine is onder te verdelen in een aantal modules die elk een specifieke taak hebben. Deze modules zijn in theorie onafhankelijk van elkaar en kunnen los van elkaar geschreven, gekocht of verkocht worden door een producent. 

H

Haptic Suit

Een haptic suit ofwel haptisch pak (ook bekend als tactielpak , spelpak of haptisch vest) is een draagbaar apparaat dat haptische feedback geeft aan het lichaam. He wordt doorgaans gebruikt in combinatie met VR experiences.

Hololens

De Microsoft Hololens is een toegevoegde realiteitsbril, die draait op Windows 10. Microsoft wil met de Hololens de kloof tussen de digitale en de analoge wereld deels overbruggen, onder andere door het mogelijk te maken digitale 3D-modellen in de reële ruimte af te beelden. Hiertoe wordt de illusie gewekt dat de digitale modellen zich effectief op een bepaalde afstand van de gebruiker bevinden. Deze functionaliteit doet denken aan wat in de volksmond hologrammen worden genoemd, en leverde zo de inspiratie voor de naam van het apparaat. De techniek verschilt echter van traditionele hologrammen.

Hotspot

Een hotspot is een interactieve plek binnen de kunstmatige ervaring die meer inhoud of opties onthult. Hotspots kunnen worden geanimeerd en worden vaak weergegeven als oplichtende punten.

I

Immersive

Het betekend letterlijk vertaald “onderdompeling” en dit dekt dan ook exact de lading. Iets is Immersive als de ontvanger volledig wordt ondergedompeld in een virtuele omgeving. De omgeving kan opgebouwd zijn uit “echt” film of fotomateriaal of computer-gegenereerd zijn.

L

Latency

Latency is de kleine maar waarneembare vertraging tussen wanneer je je hoofd in VR beweegt en wanneer het beeld voor je ogen verandert, waardoor er een verschil ontstaat tussen de beweging die je voelt en het beeld dat je ziet. In het echte leven is de vertraging in wezen nul. In VR wordt een latentie van 20 milliseconden als laag beschouwd en acceptabel voor een comfortabele ervaring.

M

Magic Leap

Magic Leap, Inc. is een Amerikaanse start-up dat een op het hoofd gemonteerd virtueel scherm, genaamd Magic Leap One, heeft uitgebracht dat 3D computer-gegenereerde beelden over objecten in de echte wereld projecteert, met AR en MR technologie.

Markerless AR

Dit is een vorm van AR waarbij de fysieke omgeving om je heen wordt gebruikt voor het weergeven van de digitale AR laag die over de “echte wereld” wordt gelegd. Dit is de tegenhanger van de vorm waarbij gebruikt wordt gemaakt van een Marker, deze vorm is met name populair in games, AR boeken en diverse marketingdoeleinden. Markerless AR stelt de ontwikkelaar in staat om zeer natuurgetrouwe Augmented Reality mogelijk te maken. Het toepassingsgebied is in deze vorm buitengewoon groot, je volledige omgeving inclusief alle objecten erin fungeren als referentiekader dus de sky is letterlijk de limit.

MR of Mixed Reality

Mixed Reality ofwel gemengde werkelijkheid is de vermenging van de werkelijke wereld en een virtuele (schijnbare) wereld, die met behulp van computers wordt gecreëerd. Deze vermenging van de werkelijke en de virtuele wereld kan door een individu of door een groep mensen worden opgewekt. Deze vermenging van de werkelijke en de virtuele wereld kan een indruk van een complete werkelijkheid geven.

U

Unity Engine

Unity is een cross-platform game-engine ontwikkeld door het Deens-Amerikaanse bedrijf Unity Technologies voor de ontwikkeling van computerspellen voor zowel de pc, consoles, mobiele apparaten als websites. In Unity kan gebruikgemaakt worden van zowel C# als UnityScript. UnityScript is een scripttaal die veel op JavaScript lijkt, maar de objectgeoriënteerde mogelijkheden van .NET heeft.

Unreal Engine

De Unreal Engine is een veelgebruikte game engine die is ontwikkeld door de computerspelstudio Epic Games. De engine werd als eerste gebruikt voor de futuristische first-person shooter Unreal, die later als basis zou worden gebruikt voor vele spellen. Hoewel de engine van origine is afgestemd op first-person shooters, wordt de engine tegenwoordig breed toegepast. De kern van de engine is geschreven in C++, waardoor de Unreal Engine de mogelijkheid heeft om op verschillende platforms te kunnen draaien. Unreal biedt de mogelijkheid om met een tool te werk te gaan om zo ontwikkelaars hun eigen content en toepassingen te laten ontwikkelen.

V

VR of Virtual Reality

Virtual reality ofwel schijnwerkelijkheid simuleert een omgeving via een computer om een gebruiker via diverse zintuigen onder te dompelen in een ervaring. De meeste VR-omgevingen zijn visueel en auditief, via speciale stereoscopische brillen en geluid. Geur- en tasteffecten worden zelden toegevoegd. Waarschijnlijk bedacht internetpionier Jaron Lanier, oprichter van VPL Research het woord in 1989. Het bedrijf bouwde vroege VR-systemen in 1980. Het begrip wordt vaak in één adem genoemd met cyberspace en internet.

VR Case

Een VR (virtual reality) case is een houder bedoeld voor smartphone. In tegenstelling tot de VR headset bevat de VR case geen bedrade koppeling met een computer en is daarmee vrij te gebruiken. Wel is de beperking van de VR ervaring voorbehouden aan de rekenkracht van de betreffende smartphone in de case.

VR Headset

Een VR (virtual reality) headset is een op het hoofd bevestigd apparaat dat de drager virtuele realiteit biedt. VR-headsets worden gebruikt in games en toepassingen, waaronder simulators en trainers. Ze bestaan ​​uit een stereoscopisch op het hoofd gemonteerd display, stereogeluid en sensoren voor het volgen van de hoofdbewegingen (gyroscopen , versnellingsmeters). Sommige VR-headsets hebben ook eye-tracking sensoren en gaming controllers.

W

WebAR

WebAR is een fundament wat volop in ontwikkeling is en op een sterk toenemende belangstelling kan rekenen. Het zorgt er, in het kort gezegd voor dat augmented reality (AR) rechtstreeks vanuit de browser aan de gebruiker getoond en ervaren kan worden. Dit middels desktop, smartphone, tablet of AR-bril.

WebVR

WebVR is een fundament wat volop in ontwikkeling is en op een sterk toenemende belangstelling kan rekenen. Het zorgt er, in het kort gezegd voor dat virtual reality (VR) rechtstreeks vanuit de browser aan de gebruiker getoond en ervaren kan worden. Dit middels desktop, smartphone, tablet of VR headset.

X

XR of Extended Reality

Extended reality is een term die verwijst naar alle echte en virtuele gecombineerde omgevingen en mens-machine interacties, gegenereerd door computertechnologie en wearables. Het bevat representatieve vormen zoals augmented reality (AR), augmented virtualuality (AV), mixed reality (MR), virtual reality (VR) en de gebieden die daartussen zijn geïnterpoleerd. De niveaus van virtualiteit variëren van gedeeltelijk sensorische inputs tot meeslepende virtualiteit, ook wel VR genoemd. XR is een superset die het hele spectrum omvat van “het complete reële” tot “het complete virtuele” in het concept van realiteit-virtualiteitscontinuüm. Toch ligt de connotatie in de uitbreiding van menselijke ervaringen, vooral met betrekking tot de zintuigen van het bestaan en de verwerving van cognitie. Met de continue ontwikkeling in mens-computer interacties, is deze connotatie nog steeds aan het evolueren.