Internet Network

De Kracht van XR: Toegankelijk & Behulpzaam

Door Sandra De Waard
AR | Innovatie | Media mbt XR | Studios | StudioXR | XR
16-05-2024

Meer dan gaming en entertainment…

In een samenleving waar de digitale wereld met een rap tempo van dag tot dag evolueert, zien we dat technologieën zoals Extended Reality (XR), al lang niet meer exclusief voor gaming en entertainment gebruikt worden. Steeds vaker zien we XR-platforms terug als een krachtige tool voor het vergroten van toegankelijkheid en het verbeteren van de levenskwaliteit. Vandaag vertellen we je graag meer over 5 manieren waarop XR dit doet.

5
Virtuele Training en Simulaties

Virtuele trainingen en simulaties zijn inmiddels niet nieuw meer. Veel cursussen en opleidingen maken (zoals je o.a. kunt zien bij onze collega’s van Innovam) gebruik van virtuele toepassingen om deelnemers te kunnen bedienen in hun persoonlijk leervoorkeuren. Tegenwoordig zien we ook veel meer toepassingsmogelijkheden voor mensen met fysieke beperkingen of mobiliteitsproblemen. Stel je voor dat je in een rolstoel zit en toch de top van een berg kunt beklimmen dankzij een VR-ervaring. Of misschien wil je leren surfen, maar maar is de zeer voor jou onbereikbaar. Met XR kunnen mensen veilig oefenen en nieuwe ervaringen opdoen zonder afhankelijk te zijn van fysieke omstandigheden.

4
Therapeutische Toepassingen

Een ander krachtig aspect van XR is de opkomst van therapeutische toepassingen. Steeds vaker zien we dat Virtual Exposure Therapy heel succesvol is voor mensen die lijden aan fobieën, angststoornissen of posttraumatische stressstoornis (PTSS). XR biedt een gecontroleerde en veilige omgeving waarin individuen hun angsten kunnen confronteren en overwinnen. Dit opent de deur naar effectievere therapieën en een verbeterde geestelijke gezondheid.

3
Toegankelijk Leren

XR transformeert ook de manier waarop mensen leren, vooral voor degenen met verschillende leerstijlen en/of cognitieve beperkingen. Door middel van interactieve en visuele leerervaringen in VR of AR applicaties kunnen complexe concepten en nieuwe informatie op een meer intuïtieve en begrijpelijke manier worden gepresenteerd. Voor mensen met leerstoornissen kan dit een wereld van verschil maken in het begrijpen en absorberen van nieuwe informatie, wat uiteindelijk leidt tot een meer inclusieve leeromgeving.

2
Virtuele Sociale Interactie

In het Corona tijdperk kregen we er allemaal mee te maken: de Teams/Zoom meeting werd het nieuwe bellen. We waren allemaal vastgekluisterd aan onze woonruimte, maar wilden toch graag in contact blijven met onze sociale kringen. De meesten van ons zijn inmiddels weer in staat om fysiek op locatie met elkaar af te spreken. Toch is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor mensen met mobiliteitsproblemen of sociale angst kan XR een veilige haven bieden voor sociale interactie. Stel je voor dat je vanuit je eigen huis nieuwe mensen kunt ontmoeten en met anderen kunt communiceren in een virtuele omgeving. XR sociale platforms en multiplayer-games maken dit mogelijk, waardoor mensen de kans krijgen om sociaal te zijn en betekenisvolle verbindingen aan te gaan, ongeacht hun fysieke locatie of beperkingen.

1
Gebruiksvriendelijke User Interfaces

Een ander belangrijk aspect van XR is het ontwerp van gebruiksvriendelijke user interfaces. Door functies zoals spraakgestuurde commando’s, eenvoudige navigatie en visuele aanwijzingen te integreren, kunnen veel virtuele ervaringen toegankelijker worden voor een groter publiek. 

Een waardevolle ontwikkeling

In een wereld waar gelijke toegang tot informatie, ervaringen en kansen essentieel is, speelt XR een steeds belangrijkere rol bij het vergroten van de toegankelijk hiertoe. En dat is een ontwikkeling die niet alleen boeiend is om van dichtbij te volgen is, maar ook van onschatbare waarde voor de samenleving als geheel.

Heb jij een idee voor een product waarin XR een belangrijke rol kan spelen? Laten we samen verkennen wat de mogelijkheden zijn!

 

 

 

 

Wil jij het ook beleven?

StudioXR nodigt je van harte uit om de mogelijkheden te komen ervaren onder het genot van een kop koffie of thee.

Dit is ook interessant

Visie op Leren

Visie op Leren

We houden ons niet alleen bezig met XR. Zo heeft Sandra de Waard, onze Onderwijskundig Adviseur, samen met collega’s van Innovam onze visie op leren eens onder de loep genomen. Het resultaat? Lees snel verder…

Lees meer