Verschillende generaties op de werkvloer: feiten, fabels en frisse inzichten
Verschillende generaties op de werkvloer: een onderwerp dat de gemoederen soms flink doet oplopen. Zijn jonge werknemers echt te gevoelig? Is de oudere generatie te star? Of ligt de waarheid ergens in het midden? We spraken Babett van der Heijden, HR-adviseur bij Innovam, over haar inzichten in dit boeiende en actuele thema.
Stereotypen en de invloed van de media
Eind 2023 rondde Babett (27, en dus nog net een Millennial) haar afstudeeronderzoek over verschillende generaties op de werkvloer af. Een van de eerste dingen die ze hierover zegt slaat direct de spijker op zijn kop. Ze vond het namelijk opvallend hoe moeilijk het is om verschillen tussen generaties echt aan te tonen.
“We plaatsen mensen graag in hokjes, dat maakt ons denken makkelijker. Maar het risico daarvan is dat we generaliseren. Het is lastig te bewijzen dat generatieverschillen écht zo zwart-wit zijn als ze vaak worden geschetst.”

Gen-Z zou te lui zijn om te werken, te gevoelig en niet loyaal. Zulke stereotypes en vooroordelen beïnvloeden hoe we naar elkaar kijken. Toch blijkt dat als je mensen persoonlijk ernaar bevraagt, de directe ervaringen met jongere collega’s juist heel positief zijn, maar wel als uitzondering benoemd worden.
“Het algemene beeld is vaak negatiever dan de werkelijkheid. Grappig eigenlijk, want als iedereen in de praktijk positieve ervaringen heeft, wanneer houdt iets dan op een uitzondering te zijn?”
De kracht van een gezonde mix
Het mooiste is als je een gezonde mix hebt van jong en oud, vindt Babett. De uitspraak dat oudere generaties maar plaats moeten maken voor jongere werknemers vindt ze dan ook te kort door de bocht.
“Juist de combinatie van ervaring en frisse ideeën zorgt voor innovatie en vooruitgang. Nieuwe generaties brengen verandering en ondanks dat soms met wrijving gepaard kan gaan, leidt die wrijving vaak wel tot groei.”
Polarisatie doorbreken: kijk naar het individu
Een belangrijk punt dat Babett ons meegeeft is dat we vooral naar individuen moeten blijven kijken.
“Als HR-adviseur is het mijn taak om vooroordelen uit de weg te ruimen en objectief te kijken naar wat iemand nodig heeft. Het is belangrijk om écht te kijken naar iemands behoefte, zonder dat leeftijd daar een rol bij speelt.

Innovam, en dus StudioXR, werkt met zelforganiserende teams waarbij coaching en persoonlijke ontwikkeling centraal staan. Babett merkt hierin vaak dat vooroordelen over generatieverschillen in de praktijk niet kloppen. Dat maakt het des te belangrijker om open te blijven communiceren. Praat mét elkaar, niet over elkaar.
Generaties en veranderende behoeften
Wat Babett ook prachtig weet te bewoorden, is dat de focus bij jongere werknemers ligt op welzijn, waar de oudere generaties zich vooral storten op welvaart. Vroeger stond het salaris bovenaan — een financieel comfortabel leven. Nu merken we dat onze gezondheid steeds belangrijker wordt en vaak prioriteit krijgt over bepaalde (financiële) zaken. We doen steeds vaker liever iets waar we achter staan en gelukkig van worden, dan iets wat we niet leuk vinden maar wel de rekeningen betaalt. Daarbij is mentale gezondheid veel bespreekbaarder dan vroeger, en zelfs een onderwerp op scholen. Jongeren leren over omgaan met stress als onderdeel van hun ontwikkeling. Dat is een groot verschil met eerdere generaties.
Om deze verschuiving een plaats te geven binnen de organisatie is Jong Innovam in het leven geroepen. Daar komen jonge medewerkers met diverse achtergronden samen. Het biedt de ruimte aan collega’s om met elkaar in gesprek te gaan over zaken die horen bij de tijd en plaats van hun carrière.
“Er is bij Innovam volop ruimte om jezelf te zijn. Ondanks dat het bedrijf slechts voor een klein percentage bestaat uit Millennials en Gen-Z, geven we jongere generaties de kans om ook buiten hun eigen team met elkaar in contact te zijn.”
De les? Generaties verschillen, maar minder dan we denken
De belangrijkste boodschap die Babett wil meegeven, is dat negatieve percepties over generaties vaak overdreven zijn.
“Iedereen begint zijn carrière met andere behoeften dan later in het werkende leven. Dat is al jaren zo. De generatieverschillen die we denken te zien, zijn vaak minder groot dan we onszelf voorhouden.”
Uiteindelijk draait het dus om een goede balans waarin jong en oud samen leren te werken, zonder vooroordelen. Dan haal je het beste uit iedereen.
Ben jij benieuwd naar hoe wij als jong en divers team altijd gaan voor het beste resultaat? Zorg er dan voor dat je ons en onze wekelijkse blog volgt. Wil je het van dichtbij beleven? Maak dan vandaag nog een afspraak. Dan kijken we samen naar welke mogelijkheden er zijn om jouw project tot een succes te maken.