sxr virtualcities main

Virtual Cities. Deel je visie!

Door Michael Jaggoe
StudioXR | Virtual Cities
20-07-2023

Virtual Cities

Hét online virtuele platform voor het ervaren van ruimtelijke plannen! Dankzij de 3D interactieve gebruikerservaring en handige functies die het platform biedt is het de ideale tool voor de presentatie of evaluatie van je visie of ontwerp. Je projecten zijn altijd en overal bereikbaar!

Grenzeloos en intuïtief

Stap als je digitale zelf, je avatar, letterlijk in elke denkbare wereld. Beweeg met de makkelijke, intuïtieve bediening er doorheen en ontmoet de andere aanwezigen. Deel je mening, evalueer ontwerpen of bekijk varianten met onze handige communicatietools. Hoewel het platform is ontworpen voor stedelijke ontwikkeling, is het ook zeer geschikt voor het ervaren van andere 3D content. Denk aan een architectonisch ontwerp, interieurontwerp, productconfiguratie of events.

Hoe werkt het?

Deelname aan Virtual Cities via een gemeente of andere organisator werkt via een persoonlijk, beveiligd account. Deze is aan te maken op virtualcities.nl, waar ook je eigen avatar naar wens, of op basis van een foto, is te creëren. Deze avatar blijft gekoppeld aan je account en is altijd aan te passen. Via een compacte app krijg je toegang tot je projecten in onze beveiligde cloud omgeving. De app werkt op Windows desktops, laptops, Mac’s, iOS en Android devices en zal op termijn ook voor VR-brillen en als browser variant beschikbaar worden, als dit meer mainstream is.

Wie kan het gebruiken?

Iedereen! Ben je projectleider, ontwerper, databeheerder of belanghebbende? Welke rol je ook hebt, via je eigen beveiligde account heb je altijd toegang tot de voor jouw relevante projecten. Je kunt deze projecten individueel benaderen, bijvoorbeeld voor een presentatie, als gedeelde ervaring met genodigden of door spontante ontmoetingen in het project. Je hoeft niet fysiek bij elkaar te zitten om hetzelfde te ervaren en te bespreken. Super handig!

sxr virtualcities snapfeed
Samenwerking is sleutel!

Op dit moment is Virtual Cities officieel nog in bèta-release. Dit betekent dat het platform wel robuust en volledig functioneel is, maar het op functionaliteit en wensen nog verder wordt verfijnd. Dit doen wij samen met partners als Gemeente Groningen en Future Insight.  Dit interactieve 3D communicatie platform tussen burger en gemeente zal in de toekomst steeds meer gebruik gaan maken van Clearly.Hub zodat we op een veilige en ethisch verantwoorde wijze gebruik maken van de kracht van open- en gecombineerde data.

 

sxr virtualcities overview
Zelf in control!

Als organisator beheer je zelf de uitstraling van je projecten. Elk project bestaat uit één of meerdere 3D modellen die vanuit diverse tekenpakketten kunnen samenkomen in de Unity backend. En omdat tegenwoordig de meeste ontwerpers al in 3D tekenen is een update snel door te voeren. Ideaal om zo diverse disciplines bij elkaar te laten komen. Heb je de kennis niet? Geen probleem, wij helpen je een eerste keer altijd op weg. En op verzoek kunnen wij je in het traject erna ontzorgen met onze 3D service. Zo ben je verzekerd van de mooiste 3D content!

Roadmap

Op het moment van schrijven hebben wij al ruim 1 jaar ontwikkeld aan het Virtual Cities platform, inclusief de essentiële functies voor de verkenning van en de communicatie rondom ruimtelijke plannen.

Voor de gebruiker zijn de huidige functies beschikbaar:

 • Account registratie en avatar creatie via een eigen website: https://gemeentenaam.virtualcities.nl
 • Multi-user en multi-platform app voor PC, laptop en iPad
 • Veilige server opslag en toegang tot 3D data van projecten, varianten en berichten
 • Projectenlijst of vogelvlucht met afdalen naar afzonderlijke projecten
 • Besturing via muis en keyboard voor wandelen, rennen en vliegen
 • Spraak en chat functionaliteit naar zowel de groep als individuen
 • Direct ‘teleporteren’ naar een andere individuen, ook tussen varianten
 • Sociale gebaren, zoals een applaus of duim omhoog, zichtbaar voor anderen
 • Smart-object; locatie gebonden informatie pop-up
 • Smart-object; locatie gebonden berichten en feedback erop

Ons platform blijft in ontwikkeling en de onderstaande functies hebben wij in scope:

 • Koppeling met externe databronnen, oa. via het Urban Open platform van Future Insight
 • SSO (Single-Sign-On ) accountregistratie zoals via Microsoft, Google of Apple
 • Een bezonning systeem, met slider voor maand, dag en tijdstip
 • Meerdere ‘smart-objects’, zoals een browser en varianten switch
 • 3D bibliotheek met inrichtingsobjecten voor vrije en geautomatiseerde plaatsing van objecten
 • Een teken-tool voor het tekenen of markeren van onderdelen in de 3D scene
 • Uitgebreide share functie en maken van snapshots of animaties
 • Moderator functie voor het beheren van geplaatste berichten

Functies die op verzoek en binnen projecten worden gerealiseerd komen, indien anders afgesproken, beschikbaar voor iedereen.

Wil jij het ook beleven?

StudioXR nodigt je van harte uit om de mogelijkheden te komen ervaren onder het genot van een kop koffie of thee.

Dit is ook interessant

De Kracht van XR: Toegankelijk & Behulpzaam

De Kracht van XR: Toegankelijk & Behulpzaam

Steeds vaker zien we XR-platforms terug als een krachtige tool voor het vergroten van toegankelijkheid en het verbeteren van de levenskwaliteit. Vandaag vertellen we je graag meer over 5 manieren waarop XR dit doet.

Lees meer
Visie op Leren

Visie op Leren

We houden ons niet alleen bezig met XR. Zo heeft Sandra de Waard, onze Onderwijskundig Adviseur, samen met collega’s van Innovam onze visie op leren eens onder de loep genomen. Het resultaat? Lees snel verder…

Lees meer